Despre Festivalul Filmului Palestinian ediția a II-a


A doua ediție a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România propune o selecție cu 11 filme de ficțiune, de non-ficţiune şi de animaţie de succes (7 lungmetraje şi 4 scurtmetraje). Sunt filme realizate fie de regizori palestinieni (din Palestina sau din alte ţări), fie de regizori străini care au filmat în teritoriile palestiniene sau au tratat realităţile palestiniene.

Festivalul se va deschide cu puternica dramă „Mafak” (2018), debutul regizorului Bassam Jarbawi, în prezenţa tinerei actriţe Mariam Basha. Şi se va închide cu extrem de aşteptatul nou film al celebrului regizor Elia Suleiman, „It Must Be Heaven” (2019), laureat cu o menţiune specială la Cannes.

Tot de la Cannes vine şi provocatorul „Dégradé” (2015), de Arab Nasser şi Tarzan Nasser. Selecţia cuprinde şi o emoţionantă animaţie de lungmetraj, „Wardi” (2018), realizată de norvegianul Mats Grorud şi proiectată în prezenţa unui invitat special surpriză. Problemele din Fâşia Gaza şi ale locuitorilor săi sunt discutate în trei documentare ambiţioase, grupate într-un Focus Gaza: „Samouni Road” (2018), un documentar animat  regizat de italianul Stefano Savona şi premiat la Cannes; „Gaza” (2019), de Garry Keane şi Andrew McConnell, o coproducţie irlandezo-palestiniană prezentată la Sundance şi propusă să reprezinte Irlanda la Premiile Oscar 2020; şi „The Apollo of Gaza” (2018), al experimentatului cineast elveţian Nicolas Wadimoff.

Patru dintre lungmetraje vor fi precedate de câte un recent scurtmetraj palestinian apreciat, pentru a reflecta mai bine diversitatea cinematografiei palestiniene şi resursele sale pentru viitor.  Festivalul Filmului Palestinian (FFP), organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina în România, îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene, cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti palestinieni sau de alte naţionalităţi.

Un proiect născut din dragoste pentru cultură și drepturile omului | Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish

Toate drepturile rezervate | 2019